Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Čo sú to vlastne TVL (TV lines) a rozlíšenie pri analógových kamerách?


Čo sú to vlastne TVL (TV lines) a rozlíšenie pri analógových kamerách?

420 TVL, 480TVL, 540 TVL, 600 TVL, 700 TVL, 1000 TVL čo sú vlastne „TV lines“?

„TV LINES“ sú vlastne rozlíšenie bezpečnostnej kamery, ale vyšší počet TV LINES automaticky neznamená lepší obraz záznamu. Lepší obraz dostanete v prípade, že kamery správne spárujete s nahrávacím zariadením (DVR).

Keď pochopíte toto základné pravidlo, už sa Vám nestane, že Vás niekto oklame prísľubom kvality, ktorú však reálne nedostanete.

Čo teda znamenajú čísla 420 TVL, 480 TVL…?

Väčšinou keď porovnávate kamery z hľadiska rozlíšenia stretnete sa skôr s číslom V × Š (napr. 728 × 492), ale nie s TVLINES. Označenie TVL sa datuje späť do čias kedy obrazovka televízora bola takmer vždy štvorcová. V dnešnej dobe je potrebné pripomenúť, že TVL sa používa iba pri bezpečnostných kamerách. A aj toto odvetvie prešlo obrovskými inováciami a čoraz viac sa stretávame s pojmami ako megapixel alebo FullHD, 4K a podobne.

OK, koľko tých TVL teda vlastne potrebujem?

Toto je naozaj záludná otázka… Je presne nastavená tak, aby dala ilúziu, že čím vyššie TVL číslo, tým lepšia kvalita záznamu. Je to taká polopravda, pretože keď máte bezpečnostnú kameru 700 TVL ale nahrávacie zariadenie podporuje iba 420 TVL tak výsledný záznam bude iba v kvalite 420 TVL kamery.

„Z tohto vyplýva, že rozlíšenie kamery (TVL u analógových) je iba polovica úspechu a veľmi záleží na tom, aké používate záznamové zariadenie (DVR)“

Často sa stretávame s otázkou na „sety“ z internetu, kde sú spojené 700 TVL kamery a 420 TVL DVR. Nuž, nemusíme už hádam opakovať, že toto riešenie je absolútne zbytočné a radšej teda kúpte 420 TVL kamery aj DVR a za ušetrené eurá choďte na dobrý obed a kávu.

Základné rozdelenie kamier môžeme urobiť nasledovne: CIF (420 – 540 TVL), D1 (600 - 700 TVL) a digitál 1080P (FullHD).

CIF

Ukážka rozlíšenia CIF CCTV kamier

D1 and 960H

Ukážka rozlíšenia D1 CCTV kamier

Digitál: 1080p

Ukážka rozlíšenia 1080p CCTV kamier

CIF DVR s 420 alebo 480 TVL – kvalita ako foťák na mobile z roku 1995…

CIF DVR je schopné nahrávať v rozlíšení 360 × 240. Dáme Vám teraz výbornú radu…

Čítajte pozorne:
Ak ste ešte CIF DVR alebo set nekúpili ani to nerobte! U nás skladom žiadne DVR ktoré nahráva v režime CIF nenájdete pretože sa jedná o absolútny brak!

Ak ste si kúpili „super lacný set“ zo supermarketu, vedzte, že ste kúpili 10 rokov starú technológiu a ak reálne chcete mať niečo zo záznamu, tak sa pripravte, že budete kupovať kamery v dohľadnom čase znova – zvyčajne keď naozaj budete prvý krát potrebovať niekoho identifikovať na zázname a zistíte, že „machuľa“ môže byť človek, alebo pes, alebo iná mimozemská forma života ☺

D1 / 960H DVR s 600 alebo 700 TVL kamerami – štandardná TV kvalita

Porovnanie 960H a D1 rozlíšenia CCTV kamier

D1 norma je štvorcová (nie širokouhlá) a má rozlíšenie ako štandardná televízia. Nazýva sa aj 4CIF lebo má 4-násobne vyššie rozlíšenie od nepodareného CIFu. D1 je minimum ktoré predávame a montujeme –chceme totiž kľudne spávať, a svojím klientom predávať niečo, čo aj reálne má zmysel ☺

960H majú rovnaké vertikálne rozlíšenie ako D1, ale horizontálne majú vyššie rozlíšenie – 960 pixelov. Takže sú v pohode aj na širokouhlom televízore alebo monitore.

Keďže D1tka má rozlíšenie 720 × 480 tak je najlepšie takéto DVR párovať s 600 TVL kamerou (tá má efektívne rozlíšenie 728 × 492). 960H má rozlíšenie 960 × 480 takže najlepšie párovať s 700 TVL kamerami (700 TVL = 976 × 582).

„Keď chcete kamery na dom alebo naozaj malú prevádzku, siahnite po D1 DVR a 600 TVL kamerách alebo 960H DVR a 700 - 720 TVL kamerách“

1000 TVL alebo 1000 TyVoLe…

Platí pravidlo, ktoré sme si uviedli vyššie. Aj keby kamera mala 9999 TVL tak reálne viete s aktuálne dostupnými DVR využiť 720 TVL. Lepšie to nebude… ibaže ste použili IP kamery a to už je úplne iný príbeh…

Tak ako to bolo s televízormi pár rokov dozadu keď sme prvýkrát počuli FullHD, alebo 1080p a žasli sme nad kvalitou obrazu, tak to bude aj s bezpečnostnými kamerami v nasledujúcich rokoch.

Už je úplne bežné, že montujeme kamery s rozlíšením 1920 × 1080 (FullHD). A na každého klienta, ktorý si vyberie toto pokrokové riešenie sme hrdí, že u neho zvíťazil zdravý rozum.

Zastávame totiž jedno pravidlo:
„Nikto nie je tak bohatý, aby mohol kupovať kamerový systém takej kvality, že sa zaň musí hanbiť“

Priatelia, nie je takmer deň kedy by nás nekontaktoval klient s tým, že polícií poskytuje záznam a práve najvyššia úspešnosť identifikácie trestného činu a páchateľa je pri kamerách s vysokým rozlíšením.

Ak chcete kamerový systém do predajne, skladu, školy, mesta, alebo hocikde kde naozaj záleží na zázname tak jednoznačne ani neuvažujte nad analógovou technológiou a vyberte si IP kamery s vysokým rozlíšením.

Porovnanie rozlíšenia CCTV kamier

Napíšte nám

Povedzte nám o Vašom projekte, radi Vám vypracujeme cenovú ponuku a zodpovieme všetky otázky.

Chránené testom reCAPTCHA. Ochrana súkromia - Zmluvné podmienky

Prevádzkovateľ neručí za správnosť a úplnosť informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ môže kedykoľvek bez predchádzajúceho upozornenia realizovať zmeny informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ nenesie žiadnu zodpovednosť za prípadné škody, ktoré užívateľom môžu vzniknúť v súvislosti s používaním stránok.