Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Úvod do bezpečnostných kamerových systémov


Úvod do bezpečnostných kamerových systémov

Bezpečnostný kamerový systém sa skladá z niekoľkých bezpečnostných kamier, digitálneho videorekordéru (DVR) pre záznam kamier, kabeláže a konektorov na pripojenie všetkých komponentov dohromady.

Druhy kamier

Exteriérové (bullet) kamery, valcového tvaru a vstavaným objektívom, tento typ je odolný proti poveternostným vplyvom a sú skvelé pre vonkajšie použitie

Dome kamery, s kopulovitým tvarom a vstavaným objektívom, zvyčajne sa používajú v interiéri aj keď niektoré prichádzajú v prevedení, ktoré umožňuje aj vonkajšie použitie

C - mount kamery s obdĺžnikovým tvarom a objektívom, ktorý je vymeniteľný a predávaný samostatne, sa používajú iba vo vnútri. Pokiaľ je to tento typ kamery uzavretý v samostatnom kryte, je možné aj vonkajšie použitie . Tieto kamery sa zvyčajne používajú v komerčných priestoroch.

PTZ (Pan - Tilt – Zoom) kamery umožňujú vzdialenému operátorovi hýbať kamerou do strán, hore-dole a tiež zaostrovať objektív na vzdialený objekt. Tieto kamery sú zvyčajne aj dosť veľké. Môžu byť použité vo vnútri alebo vonku.

Voľba kamier

Voľba kamier do Vášho systému bude závisieť na tom, či chcete nainštalovať kameru vo vnútri alebo vonku, akú veľkosť objektívu budete potrebovať, rozlíšenie (čím vyššie rozlíšenie , tým ostrejší je obraz), či budete potrebovať infračervené nočné zobrazenie a samozrejme správny typ kamery s ohľadom na umiestnenie kamery (montáž na stenu, strop, stĺp, atď. ).

3,6 mm objektív poskytuje najširší uhol záberu, ktorý môžete získať bez deformácie obrazu . To poskytuje ostrý detail tváre približne do 9 metrov. Ak potrebujete detail tváre ďalej ako 9 metrov od kamery, potom budete potrebovať väčší objektív . Väčší objektív poskytuje väčšiu ohniskovú vzdialenosť, ale zužuje uhol pohľadu. Sú k dispozícii varifokálne objektívy (napríklad 5 až 100 mm), ktoré umožňujú zmenu o ohniskovej vzdialenosti a tým aj možnosť lepšie kameru zaostriť na požadované miesto.

Nahrávacie zariadenie

Môžete si tiež chcieť vybrať, aký typ digitálneho video rekordéru (DVR) potrebujete k nahrávaniu kamier. Väčšina DVR sa vyrába s 4 , 8 alebo 16 vstupmi pre kamery (tzv. “kanály”). Samozrejme existujú aj DVR modely, ktoré pojmú a môžu nahrávať až do 64 kamier. Majte na pamäti, že pridanie ďalších vstupov pre kamery neskôr na existujúce DVR už zvyčajne nie je možné, takže pri prípadnom rozširovaní systému budete potrebovať nové DVR. Pri hľadaní DVR vyberajte tzv. “real-time” rýchlosť záznamu, to je rýchlosť zaznamenávania aspoň 30 snímok za sekundu (fps) pre každú kameru . DVR sa tiež líšia v kompresnej technológii, ktorú používajú. Najlepšia technológia kompresie komprimuje obrazové dáta, takže to môže byť skladované v najmenšom priestore na pevnom disku, a má najmenšiu stratu kvality obrazu v tomto procese . Kompresná technológia od najstarších (najhoršie) po najnovšie (najlepšia) sú : J - PEG , M - JPEG (MPEG) , MPEG4 , H.264. Všetky naše DVR používajú kompresiu H.264. Ďalej musíte určiť, koľko miesta na disku budete potrebovať. Ak je na pevnom disku použité všetko miesto, DVR začne premazávať a nahrávať cez najstaršie video. Mnoho ľudí si na pevnom disku drží 2-4 týždne záznamu. Minimálne však odporúčame aspoň 7 dní. Ostatné funkcie ktoré nájdete v DVR sú vzdialené prezeranie, podpora zvuku, jednoduché ovládanie, udalosti a zálohovanie.

Káblové trasy

Nakoniec budete potrebovať vhodné káble so správnymi konektormi pre napájanie kamier a DVR a prepojenie video signálu z kamier do DVR. Existujú dva základné prístupy k vedeniu vášho systému: pomocou továrensky dodaných káblov, ktoré majú už aj konektory, RG59 kábel, ktorý je lepšie tienený, takže znižuje možnosť rušenia, alebo Cat5 kábel ktorý však vyžaduje ešte ďalšie prídavné komponenty pre zaistenie maximálnej spoľahlivosti. Pri RG59 a Cat5 kábloch je nutné aby ste si konektory vyrobili sami. Pomocou továrenských káblov je montovanie jednoduchšie, ale závisí od dĺžky kábla, ktorý je zvyčajne dlhý maximálne 30 m, tiež nie je úplne vhodný na použitie s kamerami s vysoko výkonným infračerveným prísvitom. Pred kúpou sa preto s nami vždy radšej poraďte.

Ostatné položky, ktoré je potrebné pri navrhovaní kamerového systému zohľadniť sú ochrana proti prepätiu, záložný zdroj, skrinka (rack) pre zaistenie DVR a monitora pre prezeranie kamier priamo z DVR, prípadne spoľahlivé internetové pripojenie s dostatočnou šírkou pásma pre vzdialené prezeranie záznamu.

Akonáhle budete mať všetky komponenty prepojené a napájané a monitor zapojený k DVR, mali by ste byť schopní vidieť obraz z kamier prakticky ihneď. Softvér na DVR vám umožní nastaviť ostatné správanie sa systému presne podľa Vašich požiadaviek.

V ďalšom blogu sa budeme venovať najčastejším chybám pri výbere a montáži bezpečnostných kamier.

Napíšte nám

Povedzte nám o Vašom projekte, radi Vám vypracujeme cenovú ponuku a zodpovieme všetky otázky.

Chránené testom reCAPTCHA. Ochrana súkromia - Zmluvné podmienky

Prevádzkovateľ neručí za správnosť a úplnosť informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ môže kedykoľvek bez predchádzajúceho upozornenia realizovať zmeny informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ nenesie žiadnu zodpovednosť za prípadné škody, ktoré užívateľom môžu vzniknúť v súvislosti s používaním stránok.