Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ako vybrať IP kameru, alebo 8 vecí, ktoré Vám lacné IP kamery a sety neposkytujú


Denne sa stretávame s množstvom klientov a otázkou číslo jedna býva cena kamerového systému. Samozrejme na trhu je množstvo značiek (aj neznačkových produktov), niektoré sú cenovo priaznivejšie ako iné. Vo väčšine prípadov však s klesajúcou cenou klesá aj kvalita produktov a vzhľadom na to, že bezpečnosť by mala byť na prvom mieste pripravili sme zoznam vecí a vlastností s ktorými sa môžete pri lacných IP kamerách rozlúčiť.

1. Kvalita obrazu

Lacné IP kamery používajú vo veľkej väčšine lacné čipy aj ďalšie jednotlivé súčiastky vrátane objektívov. V praxi to potom môže znamenať nesprávnu reprodukciu farieb, zníženú viditeľnosť v tieni - tzv. WDR, tieto “no-name” IP kamery zvyčajne disponujú digitálnym WDR, ktoré nedosahuje výkon naozajstného WDR a nepovažujeme ho za dostatočné.

 
Bez WDR na bežnej IP kamere
True WDR na Tiandy IP kamere
JuxtaposeJS

2. Kvalita záznamu pri znížených svetelných podmienkach

Doba pokročila, ale veľa výrobcov si začalo raziť cestu znižovaním cien a nie inováciou. To znamená, že ešte stále sa prevažne dodávajú kamery s IR (infra) prísvitom s mechanickým IR-CUT. To samo o sebe nie je problém, avšak novinkou sú kamery, ktoré vidia obraz farebne aj v noci takmer za úplnej tmy 0,0002 lux (pozn. to sa rovná približne takej intenzite svetla ako je pri splne mesiaca a jasnej oblohe). Možno si hovoríte, že ušetríte pár eur lebo v noci stačí čiernobiely obraz. Ale zamyslite sa, ako uľahčíte prácu polícií, keď im poskytnete najlepší možný záznam, kde bude jasné akej farby mal páchateľ oblečenie. Určite tak zvýšujete šancu na objasnenie priestupku alebo trestného činu.

 
Bežná IP kamera
SUPER STARLIGHT IP kamera Tiandy
JuxtaposeJS

3. Alarmové funkcie

Možno plánujete zabezpečiť aj priestor aj pred domom alebo okolo domu, možno práve staviate dom s inteligentnou elektroinštaláciou a chceli by ste aby systémy boli prepojené a komunikovali medzi sebou. Pri lacných IP kamerách môžete zabudnúť na alarmové vstupy a výstupy. Stratíte tak možnosť prepojiť kamerový systém s alarmom, alebo inou inteligenciou, ktorá ovláda Váš dom alebo firmu.

Ukážka kamery s alarmovými vstupmi a výstupmi

4. Inteligentná analýza videa

Pokiaľ je IP kamera vybavená funkciami videoanalýzy výrazne Vám šetrí čas a prostriedky. IP kamery v cenovej kategórii zo setov zo supermarketov ani z rôznych e-shopov tieto funkcie nemajú a zrejme ani tak skoro mať nebudú.

Príklad rodinný dom:

Kamera vie nahrávať pri pohybe (motion); nahrávať iba pri vstupe do Vášho dvora (tripwire); upozorniť Vás, že niekto parkuje na Vašom vyhradenom mieste alebo blokuje Vašu bránu (perimeter); upozorniť Vás na neznámu osobu (face detection).

Príklad firma:

Upozornenie na odnesenie predmetu (object lost); upozornenie na opustený predmet (object abandon), upozorniť na opustenie pracovného miesta + ostatné funkcie z príkladu rodinný dom

5. Rozšíriteľnosť a kompatibilita

Na IP kamere, ktorú si chcete zakúpiť a používať by nemala chýbať podpora protokolu ONVIF. Problém však nastáva, keď výrobca “klame”, že protokol podporuje. Odporúčame preto vyberať zo značiek ktoré sú riadnymi členmi organizácie ONVIF.

6. Montážne príslušenstvo

Už veľakrát sme sa stretli s “elektrikárskymi krabičkami” nad alebo pod kamerou - síce spĺňajú účel zakrytia konektorov pred poveternostnými vplyvmi, avšak estetická stránka takéhoto riešenia je úplne iná vec. Čoraz viac klientov dbá na to, aby kamery boli namontované profesionálne. Lacné značky IP kamier však často neponúkajú možnosť skrytia kabeláže takýmto na mieru vyrábaným príslušenstvom (cable less design, alebo deep base krabičky - príklady od značky Tiandy).

7. Certifikácia IK10 - odolnosť voči rozbitiu

Ako povedal jeden náš spokojný zákazník - “kamera je iba tak dobrá, ako zlá je pálka prvého záškodníka”. Na YouTube máte možnosť nájsť aj takéto skvelé video o “nerozbitných” kamerách.

8. Odolnosť proti prepätiu

Pri našej servisnej činnosti sme sa stretli s veľkým počtom “mŕtvych” IP kamier - väčšinou bol problém prepätie, alebo výboj blesku. Kvalitné IP kamery by mali mať zabudovanú ochranu proti týmto nežiadúcim vplyvom aspoň do 6000V. Myslite na to, že keď si budete musieť každé dva roky kúpiť novú kameru zbytočne len preplácate celý systém.

Na záver by sme len radi pripomenuli porekadlo “nie sme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť lacné veci”.

Napíšte nám

Povedzte nám o Vašom projekte, radi Vám vypracujeme cenovú ponuku a zodpovieme všetky otázky.

Chránené testom reCAPTCHA. Ochrana súkromia - Zmluvné podmienky

Prevádzkovateľ neručí za správnosť a úplnosť informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ môže kedykoľvek bez predchádzajúceho upozornenia realizovať zmeny informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ nenesie žiadnu zodpovednosť za prípadné škody, ktoré užívateľom môžu vzniknúť v súvislosti s používaním stránok.