Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Solárne kamery od Hikvision


Solárne kamery sú komplexným riešením pre monitorovanie priestoru/pozemku, kde nie je ideálnym riešením ťahať kabeláž alebo nie je možné ju natiahnuť vôbec. Ďalšou super výhodou je, že vedia zabezpečiť priestor/ pozemok, kde je Vaša prítomnosť iba zriedkavá alebo nepravidelná (Zadefinujme si to ako letnú chatu alebo napríklad stavbu, poľnohospodárske podniky, kontrola vodného toku).

Čo sa nachádza v balení?

Solárny panel, batéria, prepojovacie káble, kotviaci materiál a konzola a samotná kamera s pohybovým snímačom a špeciálnym firmvérom.

Ako prebieha inštalácia solárnej kamery ?

Ideálne miesto pre montáž solárnej kamery je stĺp o výške aspoň 5m, prípadne stena, kde sa dá kamera umiestniť do podobnej výšky. Nižšie inštalovať neodporúčame, nakoľko kamera pozostáva zo solárneho panelu a batérie, ktoré môžu byť terčom zlodeja.

Pred  montážou prebehne konfigurácia na mieru priamo pre Vašu inštaláciu a následne prebieha iba rýchla montáž na mieste, otestovanie pripojenia, inštalácia aplikácie do telefónu (prípadne tabletu alebo PC) a zaškolenie.

Príslušenstvo

Kamera má vstavanú internú pamäť 64GB, avšak odporúčame použiť SD kartu navyše, aby ste získali dlhší záznam (otestované máme 256GB karty).

Pre pripojenie kamery na internet je potrebná SIM karta (ideálne bez PIN kódu) s dátovým programom (odporúčame aspoň 10GB/mesiac, toto číslo však určí počet alarmov a počet sledovania záznamu alebo živého videa z kamery).

 

Výhody solárnej kamery

Najlepšia vlastnosť solárnej kamery jej úsporný režim, čo znamená, že kamera “spí” do momentu, kým nezaznamená pohyb. Následne zaznamená video na internú pamäť, prípadne SD kartu a samozrejme pošle notifikáciu do telefónu.

Solárna kamera dokáže pomocou pokročilej analýzy detegovať osoby a vozidlá, čím znížite počet „falošných“ poplachov. Kamera pomocou pohybového snímaču zaznamená pohyb, následne nastupuje pokročilá analýza a až jej vyhodnotenie zasiela alarmovú notifikáciu.

Takýmto vynaliezavým spôsobom dokázal výrobca predĺžiť napájanie kamery na viac dní, úsporou energie je najväčšia šanca, že kamera bude fungovať, aj keď nebude najlepšie počasie.  Samozrejme pri kamere je dôležité sledovať solárny panel a raz za čas podľa potreby ho vyčistiť. Stav batérie kamery vidíte priamo v aplikáci v obraze z kamery.

Živý obraz zo solárnej kamery si viete vyžiadať aj bez alarmovej notifikácie, jednoducho si v aplikácií „zapnete“ kameru a sledujete živý obraz alebo video záznam.

S inštaláciou tohto typu kamier máme skúsenosti z montáží pre naše hlavné mesto Bratislavu, kde sa osvedčili na miestach, kde je nutné rýchle nasadenie kamery, prípadne dočasné inštalácie alebo na miesta kde nie je dostupná mestská optická sieť, ani sieť iného operátora.

Porovnanie s bežným kamerovým systémom:

Solárne kamery sa líšia od bežných hlavne svojou od napájania elektrikou. A nie je nevyhnutné ťahať kabeláž (či už 230V alebo klasické PoE cez UTP/FTP kábel).

Ďalším rozdielom medzi solárnymi kamerami a bežným kamerovým systémom, je dĺžka montáže. Pri bežnom kamerovom systéme je bežná inštalácia v hodinách/dňoch, avšak predkonfigurovanú solárnu kameru nainštalujeme aj za 30minút.

 

Nevýhody solárnych kamier

Negatívom solárnych kamier je momentálne ich cena, ktorá sa pri jednom kuse pohybuje v rozmedzí 2000-4000 Eur bez DPH v závislosti od konfigurácie. To znamená, že je vhodné vyhodnotiť si použitie solárnej kamery. Na miestach, kde máte možnosť napájania z elektrickej siete viete za obdobnú cenu vybudovať slušný kamerový systém aj s použitím PTZ IP kamier.

Ak sa inštalácia solárnej kamery nachádza na mieste, kde nie je možné dosiahnúť odporúčaný počet slnečných dní v roku, taktiež neodporúčame zvoliť si solárnu kameru. Môže sa stať, že budete mať dni, počas ktorých kamera nedokáže fungovať už ani z batérie.

 

Vybrané parametre solárnej kamery

Svetelná citlivosť                       

Farba: 0,0005 Lux @ (F1.0, AGC ON), Č/B: 0 Lux s bielym svetlom

 

WDR

120dB

Uhol záberu

101.6°

Sieťové protokoly

IPv4/IPv6, HTTP, HTTPS, 802.1x, Qos, FTP, SMTP, UPnP, SNMP, DNS, DDNS, NTP, RTSP

Rozlíšenie

8 Mpix

Audio IN/OUT

1/1

Alarm IN/OUT

1/1

Slot na pamäťovú kartu

MicroSD do 256GB (kamera má vstavané úložisko 64GB)

Napájanie

DC 12V

Spotreba el. energie                 

3,2W

Krytie

IP 67, odolnosť voči vetru level 12

Rozmery

829.9 x 292 x 765 mm

Hmotnosť

25,4 kg

SIM karta

(4G/LTE) Micro SIM

 

Testovaný model:

DS-2XS6A87G1-L/C32S80(2.8mm)

Článok pripravil: Samuel Ternény, editoval: Jozef Krivaček

Napíšte nám

Povedzte nám o Vašom projekte, radi Vám vypracujeme cenovú ponuku a zodpovieme všetky otázky.

Chránené testom reCAPTCHA. Ochrana súkromia - Zmluvné podmienky

Prevádzkovateľ neručí za správnosť a úplnosť informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ môže kedykoľvek bez predchádzajúceho upozornenia realizovať zmeny informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ nenesie žiadnu zodpovednosť za prípadné škody, ktoré užívateľom môžu vzniknúť v súvislosti s používaním stránok.