Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Najčastejšie chyby návrhu kamerového systému a tipy ako ich napraviť, časť 1.


Najčastejšie chyby návrhu kamerového systému a tipy ako ich napraviť, časť 1.

Bezpečnostný kamerový systém zvyčajne nie je lacná záležitosť (tie kvalitné, ktoré za niečo stoja) a tiež si ho nekupujete každý deň. V nasledujúcich riadkoch Vám dáme pár rád a tipov na čo si dať pozor, a čoho sa určite vyvarovať. V prípade, že ste na vážkach, alebo si neviete poradiť, ozvite sa nám. Radi Vám s výberom pomôžeme.

1. Malý počet kamier

Nedávno bola vykradnutá istá prevádzka. Mali síce aj kamerový systém v obstojnej kvalite, žiaľ nemali dosť kamier. Jedna kamera snímala oblasť za pultom, a druhá uličku medzi regálmi. Čo však chýbalo, bola kamera smerujúca na zákazníka pri pokladni, ktorá by dokázala zachytiť jeho tvár na základe ktorej by ho bolo možné identifikovať. Zle navrhnutý kamerový systém znemožňuje identifikáciu páchateľa a stráca potom svoj význam.

Riešenie: Uistite sa , že máte vo svojom návrhu pokryté všetky dôležité miesta. Štandardné pohľady kamier na ktoré by ste nemali zabudnúť sú, sú vstupy a výstupy , pokladne, pulty, chodby, schodiská, príjazdové cesty, garážové vráta, parkovacie státie, nakladacie plošiny, a tiež každá vonkajšia stena budovy Po inštalácii systému, opätovne preskúmajte celý kamerový systém a uistite sa, že neexistujú žiadne slepé miesta .

2. Použitie nesprávnych kamier

Pokiaľ ide o bezpečnostné kamery, jeden typ kamery rozhodne nie je vhodný pre každého. Každá kamera má svoje určité parametre a pri návrhu musí byť posudzovaná individuálne. Kamera monitorujúca vonkajšie parkovisku musí byť iná ako tá ktorá sleduje vstupná dvere. Širokouhlé kamery sú výborné pre pokrytie veľkej plochy, avšak neposkytujú dostatočný detail z minimálnych vzdialeností a naopak. Preto si musíte pri každej kamere zvážiť, ktoré požiadavky sú pre Vás najdôležitejšie. Pokiaľ potrebujete detail pre veľkú plochu, budete zrejme musieť použiť väčší počet kamier. Tiež sa uistite, či budete požadovať aj nočné videnie a do akej vzdialenosti.

Riešenie: Dbajte na každú kameru na starostlivo zvážte všetky faktory. Pokiaľ ale predsa len neviete určiť či potrebujete široký záber alebo detail, odporúčame použiť varifokálny objektív, ktorý Vám dovoľuje nastaviť ohniskovú vzdialenosť, a obraz doostriť aj po inštalácii.

3. DVR (záznamové zariadenie) s nedostatočným počtom kamerových vstupov

Tento problém je veľmi častý. Nainštalujete si bezpečnostný kamerový systém s určitým počtom kamier a neskôr zistíte, že existujú aj iné pohľady, ktoré potrebujete pokryť ďalšími kamerami. Pri návrhu kamerového systému sa uistite, že vaše DVRmá dostatok kamerových vstupov nielen pre aktuálny počet kamier, ale aj pre prípadné rozšírenie, pre budúci rast. Väčšina DVR nemôže byť rozšírená o ďalšie kamerové vstupy, a tie, ktoré to aj rozšírenie umožňujú sú zvyčajne pomerne drahé, takže je opäť lepšie myslieť dopredu už pri prvotnom návrhu.

Riešenie: Pri výbere DVR, počítajte s dvojnásobným počtom kamerových vstupov, ako si myslíte, že budete potrebovať. Dodatočné náklady sú minimálne, a je veľmi pravdepodobné a skúsenosti nás o tom presviedčajú, že budete túto extra kapacitu v budúcnosti naozaj potrebovať.

4. Nedostatok úložného priestoru na DVR

Keď sa úložný priestor na DVR zaplní, DVR začne nahrávať a premazávať cez najstaršie video. Čím viac kamier vo vašom systéme máte, tým rýchlejšie sa kapacita disku v DVR naplní. Takže základná myšlienka je určiť, koľko kamier a v akom rozlíšení v akom čase budete chcieť nahrávať. Niekedy sa ľudia uchýlia k zníženiu počtu nahrávaných snímok za sekundu, aby ušetrili miesto. To však môže byť dvojsečná zbraň, keďže v prípade, že sa niečo stalo budete chcieť maximálnu možnú kvalitu obrazu.

Riešenie: Moderné DVR (kompresia obrazu v H.264) bude využívať približne 5 – 7 BG miesta na pevnom disku pre každú kameru, za deň. 4-kamerové DVR s 500GB pevný diskom teda dokáže uložiť asi 18-24 dní nahraného videa. 16-kamerové DVR by však vyžadovalo 4 násobok tejto veľkosti(cca 2 TB). Pre optimalizáciu využitia miesta na disku môžete napríklad nastaviť časový rozvrh nahrávania, prípadne zapnutie nahrávania až po detekcii pohybu v zornom poli kamery. V žiadnom prípade však neodporúčame znižovať kvalitu snímaného obrazu.

Napíšte nám

Povedzte nám o Vašom projekte, radi Vám vypracujeme cenovú ponuku a zodpovieme všetky otázky.

Chránené testom reCAPTCHA. Ochrana súkromia - Zmluvné podmienky

Prevádzkovateľ neručí za správnosť a úplnosť informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ môže kedykoľvek bez predchádzajúceho upozornenia realizovať zmeny informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ nenesie žiadnu zodpovednosť za prípadné škody, ktoré užívateľom môžu vzniknúť v súvislosti s používaním stránok.